BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, July 10, 2011

~berSiH~

hye..hye..hye...wassup..hihiihihi
hui..ari nie sibuk semua cerita pasal BERSIH..
mcm2 statement yg kuar..
bg penyokong BERSIH..dah tentulah mereka menyatakan perkara yg baik2 tentang BERSIH nie..
bg yg pembangkang BERSIH nie pulak..mcm2 hinaan dan kutukan yg dilemparkan..
haaaissshh..dunia2..
bg chu pulak...chu taklh memihak mana2 pihak..
chu akui..mmg btl ckp penyokong2 BERSIH nie..kita ada hak utk bersuara..sbb kitakan mengamalkan konsep demokrasi..
tapi..bg chu..biarkan nk bersuara tue..kita buat secra profesional..gunakan saluran yg sebetul2nya...
kita tgk cara RASULLAH S.A.W...baginda berdakwah pun ade caranya..
jgnlah kita sampai terikut2 budaya luar..
knplah kita tak ikut pada landasan AL-QURAN dan AL-SUNAH..
chu nie bknlah bagus sgt dlm hal2 agama..tpi chu slalu ingt pesan mak..bila apa yg berlaku..kita berbaliklah pada yg utama..iaitu AL-QURAN dan AL-SUNNAH..insyallah..ada penyelesaiannya...
chu tak taulah..knp kita perlu bersekongkol dgn amiga tue..permintaan yg entah pape je..ase chu permintaan die tu lebih kpd nk jatuhkan nama islam n org melayu je..
kat bawah nie..ade beberapa perkara tuntutan yg dibuat oleh amiga..tak tahulah betul ke idak..bende nie kawan chu yg bg..so..sama2lah kita renung2kn..

TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh... dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Inilah perjuangan Ambiga yang sedang mendapat sokongan daripada orang Islam PAS dan PKR di dalam Negara kita hari ini. Kalau inilah yang kita mahukan,marilah kita menyatakan sokongan tanpa berbelah bagi kepada Ambiga dan IFC.Maruah Melayu Islam di bawah tapak kaki si Hindu Ambiga!


p/s : semoga negara kita akan kekal aman..dan dibawah perlindungan yg MAHA ESA..Amin...

No comments:

Post a Comment